Profile LED si banda LED intr-o multitudine de optiuni

Benzile led ne-au cucerit deja prin frumusetea rezultatelor  obtinute. Aplicate pe diferite suprafete,  lumina lor discreta, mono sau multicolora, iti atrage ca un magnet privirea dupa lasarea intunericului. Folosindu-le in spatii mai putin accesibile benzile led flexibile s-au dovedit a fi solutia ideala pentru acestea. Rapiditatea cu care piata a gasit clienti pentru benzile led, a incurajat  producatorii sa revina cu tot mai multe modele. Ca urmare in  acest moment dispunem de o larga varietate de produse clasificate dupa unele caracteristici pentru a putea fi mai usor de identificat. O prima clasificare le imparte in  benzi led flexibile si rigide.

Dupa tensiunea de alimentare, avem benzi care se pot alimenta la 12V, la 24V, si la 220V . Primele doua variante, bineinteles ca, au nevoie si de un transformator.

Dupa culorile pe care le emit pot fi  benzi led monocrome  (de la alb nuantat pana la orice alta culoare) si  multicolore RGB . La cele monocrome li se poate aplica un variator de modificare a intensitatii luminoase  , in timp ce benzile policrome pot fi comandate de un controler ca sa emita diverse jocuri de culori.

Mai avem gradul international de protectie, IP, care le diferentiaza intre ele. Acesta se refera la rezistenta benzilor led impotriva factorilor externi si exista doua grade de protectie : contra particolelor solide / atingere si contra umiditatii. Fiecare grad de protectie are la randul sau mai multe nivele de rezistenta creand inca o varietate de benzi led: de la cele fara protectie pana la cele etanse si chiar submersibile.

Desi benzile led erau comod de aplicat (netrebuind  neapart sa fii un specialist ca sa te bucuri de iluminatul led), totusi uneori folosirea lor era ingreunata sau limitata de locurile unde trebuiau montate sau alteori dupa montaj, in timp, se dezlipeau de pe suprafata pe care erau lipite. Toate aceste inconveniente au fost eliminate si in plus s-a castigat o si mai buna sustenabilitate cand benzile led au fost puse in profilele de aluminiu. Din acel moment s-a adoptat o noua viziune asupra iluminatului led iar posibilitatile de design s-au dovedit a fi nelimitate, atat la exterior cat si in interior.

Revenind acum la profilele led de aluminiu, si acestea au o clasificare dupa unele caracteristici tehnice pe baza carora sa le alegi mai usor. Iata cateva variante dupa care te poti ghida ce tip de profil led ai nevoie:
[CITESTE: “Ghid util – Sisteme de iluminat banda LED + Profil LED Aluminiu” ]
:

  • montaj aparent (profilul este montat pe o suprafata si este vizibil)
  • montaj incastrat (se vede doar partea luminoasa a profilului , restul fiind “ascuns” intr-un canal facut in materialul suport)
  • pe metru linear pot fi un numar de 60 sau de 72 de becuri LED
  • puterea becurilor exprimata in watt sau luminozitatea exprimata in lumen poate fi diferita
  • alimentare cu transformator sau direct la 220 V
  • profile cu aplicatii speciale pentru: trepte, garderobe, expozitii, iluminat indirect
  • profilele au lungimi de pana la 6m, iar capacele dispersoare au pana la 3m lungime
  • pot avea culori diferite, lucru care le confera si un plus de protectie deoarece stratul rezistent de aluminiu este acum dublat de pelicula de vopsea, prin vopsire electrostatica.
  • varietatea de modele privind pe sectiune, este de asemenea foarte mare (rotunjite, patrate, dreptunghiulare , triunghiulare, etc.)

Avand posibilitatea sa combinam acum multiplele modele ale benzilor led cu cele ale profilelor de aluminiu, putem sa va asiguram ca, aranjamentele in iluminatul led au optiuni NELIMITATE.